Tips & Triks: Søk i Wikipedia rett fra adresselinjen i Opera

Er du veldig glad i å lese i Wikipedia og bruker Opera? Jeg er en av de som liker å lese i Wikipedia og naturligvis storbruker av Opera. Det var en periode jeg søkte mye i Wiki og det førte til at jeg var nødt til å åpne nytt vindu og skrive inn adresse til Wiki for å kunne søke. Inntil i dag morgens fant jeg på et løsning! Jeg har gjort det mulig å kunne søke i Wikipedia rett fra adresselinjen uten å gå til Wikipedia. Det er en del erfarne Opera brukere som har oppdraget fremgangsmåten på hvordan man gjør dette. Det finnes par måter å få det til med ett klikk, installere plugins og koder det selv. Jeg gir deg innblikk på hvordan søke instillingen blir laget. Jeg viser deg hvordan du kan få gjort det slikt du kan få søkt på Wikipedia rett fra Opera og hvordan du søker. Du vil få eksempler på søk hos engelske og norske utgaven av Wikipedia. Det er ikke så store forskjell på fremgangsmåten, men innholdet hos engelske og norske Wikipedia er forskjellige.

Om du ikke tør å tulle med innstillinger, men har lyst til å ha muligheten også? Da er du heldig, for her har jeg to linker du kun trenger å klikke for å få muligheten. Husk at det er kun for Opera. Når du klikker på en av de vil det dukke opp dialogboks med spørsmål om du vil legge inn, så klikker du bare på ja.

Eller er du dreven i å konfiguere innstillinger i filer? Da kan du leke litt i search.ini filen og legge inn den ene eller begge skriptene neders på slutten. Search.ini filen kan du fint åpne med textedit.app, notepad.exe eller gjerne i din favoritt editor. Nedefor får du 2 måter å søke på i hver språk. Den første lar deg gå rett til artikkelen det du søker på og den andre gir deg liste over artikkler som gir treff på det du søker på.

Søk på Engelske utgaven av Wikipedia

[Search Engine xx] Name=Wikipedia English URL=http://en.wikipedia.org/wiki/%s Query= Key=wikie Is post=0 Has endseparator=0 Encoding=utf-8 Search Type=0 Verbtext=17063 Position=-1 Nameid=0

[Search Engine xx] Name=Wikipedia English URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=%s&fulltext=Search Query= Key=wikie Is post=0 Has endseparator=0 Encoding=utf-8 Search Type=0 Verbtext=17063 Position=-1 Nameid=0

Søk på Norske utgaven av Wikipedia

[Search Engine xx] Name=Wikipedia Norsk URL=http://no.wikipedia.org/wiki/%s Query= Key=wikin Is post=0 Has endseparator=0 Encoding=utf-8 Search Type=0 Verbtext=17063 Position=-1 Nameid=0

[Search Engine xx] Name=Wikipedia Norsk URL=http://no.wikipedia.org/wiki/Spesial:Search?search=%s&fulltext=S%C3%B8k Query= Key=wikin Is post=0 Has endseparator=0 Encoding=utf-8 Search Type=0 Verbtext=17063 Position=-1 Nameid=0

Søk fra adresselinjen

Når du har fått lagt inn innstillingen manuelt og er klar for enklere måte å søke på så må du starte Opera på nytt for at innstillingen skal fungere. Har du startet Opera på nytt, så kan du åpne nytt vindu og vil søke i engelske Wikipedia, så skriver du inn i adresselinjen “wikie” og deretter ordet du vil søke på. Vil du søke på norsk, så skriver du “wikin” istedet for “wikie”. Merk at den siste bokstaven står for _N_norsk og _E_ngelsk.

Søk fra søkefelten ved adresselinjenDu kan også ta søket i tekstfelten til høyre ved adresselinjen der hvor du ser ikonen til Google med “G”. Du trenger å velge Wiki etter språk nederst i rullgardingen.

OSS

Er det noe som gikk hus forbi deg eller er det noe du ikke ser logikken i? Se om du får svar fra typiske spørsmål under.

Spørsmål: Hva er Wikipedia? Svar: Wikipedia kan du lese mer hos Wikipedia.

Spørsmål: Hva er forskjellen mellom de fire første linkene? Svar: Det er hovedsakelig 2 ulike måter å søke hos Wikipedia og hver av de får du valgt mellom engelsk og norsk. Den første kan du bruke om du er helt sikker på om du søker riktig og den andre kan du skrive søkeord og få liste over artikler som passer til søkeordet.

Spørsmål: Kan jeg skrive annet enn wikie/wikin? Svar: Ja, teksten kan endres i “Key” syntaksen med uthevet tekst.

Spørsmål: Jeg har ikke evne til slikt, men vil ha det i annen språk. Kan du hjelpe? Svar: Gjør gjerne det så bare nevn hvilket språk du ønsker.

Spørsmål: Har lagt inn innstillingen manuelt i search.ini, men får ikke søkt? Svar: Start Opera på nytt.

Spørsmål: Er det mulig å gjøre noe slikt i Explorer? Svar: Nei, dessverre. Anbefaler å bruker Opera istedet.