Når TV kanalen sin tilbud blir overgått

Torsdag kveld, 3. September 2009,  fikk seere en spesiell opplevelse under sendingen av hvor Eli Kari sang værmeldingen på direkten. Selv var jeg ikke tilstede hjemme og sett det, men når jeg kom hjem så jeg flere på Twitter som har tvitret om hvor fantatisk morsom værmelding stuntet var som TV2 sendte tidligere på kvelden.

I Twitter var det en som oppfordret noen til å få tak i video og laste opp til YouTube slikt folk flest kunne ha glede av å se det morsomme stuntet Eli Kari gjorde under værmeldingen. Jeg hadde ikke i den tidspunktet sett stuntet, men i samme melding på Twitter fulgte det en link og der fikk jeg sett opptaket. Observerte at videoen jeg så ble spilt av Silverlight, plugin som jeg motvillig installerte tidligere. Etter å ha sett videoen og at det kun var å se med Silverlight var det ikke vanskelig å ta beslutning å gjøre videoen tilgjengelig for andre. Jeg tok muligheten og tok skjermopptak av videoen spilt av fra Storm sin egen artikkel om stuntet. Artikkelen er også tilgjengelig hos TV2 Nyheter siden Storm.no sin side ble tidvis utilgjengelig. Dagbladet fulgte også opp med intervju og videoklipp.

Skjermbilde
Skjermbilde av video med undertekst som ble fjernet fra YouTube (Illustrasjonen viser video i VLC lokalt)

Etter når videoen ble lastet opp ferdig og kunne spille av i HQ, High Quality, så tvitret jeg umiddelbart på Twitter om videoen ble lastet opp på YouTube. Til og med lagt ut koblingen på Facebook og det ble spredd videre gjennom sosial media. Litt etter det slo det en tanke om at hørselhemmende og døve burde også få sett værmelding-stuntet av Eli Kari. Tvitret om det var noen som ville  hjelpe til å tekste og det tok ikke så lang tid før noen tok grepet. Dagen etter fikk jeg tekst materialet og sørget for å sette opp en tekstfil som kunne vise undertekst på video og lastet det opp. Der fikk enda flere seere mulighet til å se Eli Kari synge værmeldingen, tekstet!

Drøyt ett døgn seinere har videoen rukket å bli sett av godt over 11.000 visninger og kommentarene strømmet inn hele tiden. Helt til TV2 så videoen og kontaktet YouTube for å stoppe videoen! Nå får jeg beskjed om at videoen er fjernet etter orde fra TV2. Kan se at jeg ikke er alene om det, men disse er de som ikke er i nærheten av antall visninger og har dårlige oppløsninger og samtidig feil størrelse på video. Det finnes også andre videoklipp som lå tett bak på antall visninger, men i likhet med mange andre har den også feil størrelse og færre kommentarer, disse er forsatt ikke fjernet.

Advarsel i YouTube om brudd av copyright og fjernet video
Advarsel i YouTube om brudd av copyright og fjernet video

TV2 har videoen kun tilgjengelig i Silverlight og tvinger brukere å installere enda en plugins for å kunne få spilt av video. De gir ingen mulighet å velge annet format som for eksempel Flash som er en av verdens mest installerte plugins. Når videoen ble publisert i YouTube ble det lettere for svær mange brukere å se videoen når Silverlight ikke er i nærheten av utbredelse slikt Flash er.

Denne videoen som ble lastet opp hos YouTube og i tillegg lagt inn undertekst slikt alle kunne få sett, hørt og lest hva som skjedde i værmelding-stuntet. TV2 skjønte nok at denne videoen med underteksten var bedre alternativ enn dems egen løsning og valgte å kontakte YouTube for å stenge videoen.

Når TV2 går til verks for å fjerne populære videoklipp av dems egen program på YouTube så er det forståelig at det er i strid mot kopirett av norsk lov, og er i stri mot regler hos YouTube. Likevel finnes det andre videoklipp liggende der ute som ikke er fjernet enda og den mest sette klipp ligger nå over 20.000 visninger i skrivende stund.

Om noen i toppledelsen hos TV2, evt andre TV kanalene, leser dette innlegget så les disse siste avsnittene: Når  TV kanalene jobber aktivt med å gi bra tilbud, i tillfelle ha beste tilbudet, så må de følge utviklingen og tilrettelegge tilbudet best mulig. TV2 har valgt å bruke Silverlight teknologien for å spille av video på sine videomaterialer, omfatter også bl.a. TV2 Sumo. Flash teknologien er mye mer utbredt og er verden mest installerte plugins, men likevel går TV2 for Silverlight og presser brukere å installere enda en plugins. Silverlight finnes naturligvis for Windows, Mac og Linux, men i kjent Microsoft tatikk så kommer Mac utgaven litt etter Windows utgaven. Linux utgaven kommer lenge etter fordi det er ikke Microsoft selv om utvikler det og er avhengig av andre. Ikke minst så er ikke Silverlight tilgjengelig på andre enheter for eksempel som mobiltelefon og spillemaskiner slikt det er mulig med Flash.

Til slutt og det viktige punktet som var årsaken til at jeg gjorde dette, teksting. TV2 og NRK er pålagt til å tekste norske programmer/sendinger av hensyn til seere med nedsatt hørsel og det er tilsvarende ca 600.000 av Norges befolkning. Underteksting på TV er tåelig greit, men forsatt litt igjen før det er tilfredstillende. Når det kommer til web-tv tilbudet så er underteksting helt ukjent og dette bidrar til diskriminering.

En TV kanal bør helst bruke tid og resusser til å gjøre sitt TV tilbud bedre, ikke bruke tid til å motarbeide mot sosial media. TV2 har nettopp gjort dette å fjerne den beste alternativet som fantes på YouTube med undertekst og beviss lar de andre samme videoklipp med feil format og dårligere kvalitet bli liggende. De vil rett og slett ikke at dems egen video bli overskygget av bedre alternativ på YouTube gjort av andre, som ønsker å gjøre innholdet mer brukervennelig og sørge for å tekste videoklipp.

Folk på sosial media gjør faktisk en tjeneste å bruker sin fritid til å tekste, men det er tydeligvis ikke ønsket hos TV2. Vil dere, TV2, gi bra tilbud til seere og betalende kunder? Tilby valgmulighet som Flash i tillegg sammen med Silverlight. Tilby underteksting!