Verdt å betale hele prisen for headsett?

For noe år siden kjøpte jeg headsett som Koss UR-20, til ca 600 kr som jeg var tilfreds med. Headsett var store nok til å dekke hele øret og ga god lyd. Var også romslig nok til jeg kunne bruke høreapparatet og fikk hørt musikk med høreapparatet, men noen ganger hørte jeg på musikk uten høreapparatet, avhengig av hvilket musikk jeg hørte.

Headsettet har fungert ypperlig i lengre tid for min del, men har måttet levere til reperasjon etter at det ga knirkelyder som forstyrret musikken. Etter par mislykkende reperasjoner fikk jeg nytt tilbud om å få headsett av nyere modell som UR-30 gratis eller vente til de klarte å reparere UR-20. Jeg gikk for den nye modellen som ikke virket å være noe stort forskjell fra UR-20, sett bort fra at det kunne pakke mer kompakt og kostet mer. Den nye holdt lengre enn det gamle, men det ble upraksis slitasje og putene ble ettehvert flatt så det ble ikke lenger romslig og ikke fullt så behagelig å bruke med høreapparatet.

Hodetelefon

213. Steal My Records av lism. – Creative Commons

Den tiden hadde jeg MiniDisc som bærebar musikk spiller som jeg brukte mye. Når headsettet ble slitt så fikk jeg utlånt trådløs FM utstyr som jeg kunne bruke som mikrofon under forlesninger på skolen og blant annet koblet til enheter som ga lyd. Brukte det også til å høre musikk fra MiniDisc og senere tredje generasjon iPod 30 GB, men ulempen var at det ble unødvendig ekstra dings og kabelkrøll å dra rundt med. God lyd ga den i det minste siden det sendte lyden trådløs rett til høreapparatet med mottaker. Det ble unødvendig ekstra med utstyr, som trengte å lades jevnlig, og kabler at jeg ikke orket å bruke det og endte opp med en enkel øretelefon.

Øretelefon var liten og lett med bare ett kabel og det fulgte med iPoden, men jeg fikk ikke hørt så mye med lyd slik design av øretelefonen som slapp så mye lyd som forsvant. Moren min tipset at jeg kunne få eget propp som jeg kunne montere lett på øretelefonen. Bestilte det, tok avtrykk av øret mitt, venstre øret med restende hørsel, og ventet en-to uker til jeg fikk det. Med proppen montert på øretelefonen så fikk jeg hørt mye mer enn det jeg kunne høre med øretelefonen uten proppen og selv med headsettet inkl høreapparatet. Siden proppen er formet etter øret og samler all lyden sammen videre rett i trommehinnen uten å miste noe lyd. Selvsagt var det ikke i nærheten av det FM senderen som ga lyd rett til høreapparatet som sørger for å gjengi lyd slikt jeg kan høre med nedsatt hørsel.

 

Øretelefon med tilpasset propp
Øretelefon med tilpasset propp

Selv om jeg er fornøyd med øretelefon med propp, så har jeg likevel sett etter headsett. Noe med romslig plass og de jeg finner er etter min mening er for dyrt. Har spurt noen om anbefaling og tips av headsett som ikke er dyrt. Ikke uventet så er det de dyre headsett som jeg har fått anbefalt på prisklasse til ca 1000 kr. De som anbefaler meg disse forstår ikke hvorfor jeg synes disse er for dyrt og det sier jeg ikke helt uten grunn.

Det er selvsagt logikk i det at headsett koster å produsere i kvalitet og at produsenten skal tjene penger på det. Det at jeg kjøper meg headsett til ca 1000 kr og oppover er rett og slett alt for drøyt og unødvendig bare for å høre på ett øre med plass til høreapparat.

Teknisk sett er jeg døv på høyre øre og sterk hørselhemmet på venstre øre, der jeg bruker høreapparat. Da mister jeg halve opplevelsen av musikken og der blir det at jeg blir snytt for 50% av totalkosnaden for headsett som også gir lyd til mitt døve øre til ingen nytte. Tross for at jeg kan høre på høyre øre så er det faktum at jeg aldri kan høre alle detaljer og lyd toner som headsett er i stand å levere. Heller burde jeg fått 55-60% avslag for å betale kun det jeg får oppleve ut ifra det jeg kan høre? Det er en selvfølge at headsett er laget for å selges til folk som mininum har gjennomsnittig hørsel på begge ører, og deretter kan kvaliteten på headsett gå oppover i takt med pris helt til audiofile lyttere er tilfredstilt. Målgruppen kan være fornøyd med det de betaler for så lenge de har hørsel på begge ører.

Hva med oss med redusert hørsel? Synes det burde være prisreduskjon for de som har minst 25-35% hørselstap. Kan forslå produsentene å lage spesial tilpasset headsett med bare for ett øre med romslig plass for høreapparat brukere og muligens ikke så fullt viktig med super deler, men det er neppe aktuelt på tanke med utviklings- og produksjonskostnader.

Jeg vil bare ha en headsett med romslig plass til slikt jeg får plass høreapparatet mitt, kun på venstre øre, helt ok lyd som tåler litt ekstra bass og til en riktig pris. Dessverre er det slikt at jeg ikke er blant de i målgruppen som kjøper headsett og hørsel i begge ører som kan betale flesk for headsett uten å blunke.