Fotoautomater, hvor er de?

Kan du huske hvor morsomt fotoautomat var? Så fall når? Har du bildene hengt opp i veggen eller noe sted? Jeg kan hvertfall ikke komme på noe fra de siste årene etter at fotoautomatene ble modernisert. Alle fotoautomatene man finner i Oslo printer fotografiene digitalt i dag. Hvor er blitt av de gamle fotoautomatene som tok lang tid før man fikk fremkalt fotografiene i en lang og smal format?

Vennergjeng i fotoautomatEr det bare jeg som synes de dagens moderne fotoautomatene er blitt mindre spennende enn de gamle fotoautomatene? Mange forbinder i dag fotoautomat som en boks som gir deg pass foto slikt du kan bruke til reisepass, bankkort, førekort og alt som forbinder med legimasjon. Det var noe helt annet med gamle før de moderne ble byttet inn. Før måtte man vente toppen 5 minutter før bildene ble ferdig fremkalt og man kunne lukte at fremkallingen er helt fersk. I dag venter vi til halve tiden eller mindre før vi får utskriften klar. De fotografiene som ble fremkalt tidligere kunne vi få i en lang og smal format med 4 ulike fotografier med for eksempel en søt kjærestepar som både flørter i det ene, lager grisemaser i det andre, somler med plass i tredje og kysser i det fjerde. I de moderne utskriftene ser vi bare 4 identiske fotografier plassert to og to med en person som stirrer rett fram.

Ser vi noe mer av vennergjeng som prøver å finne seg til rette og ler høyt inni i en fotoautomat? Man ser heller ikke noe mer av søt kjærestepar som koser seg i en fotoautomat nå lenger? Fotoautomatene i dag er bare blitt en kjedelig boks som sørger for at du får en bra passfoto for legimasjon.

Jeg fikk lyst til å oppsøke etter de som leverte fotoautomatene for å spørre om det er mulig å få tak i gamle fotoautomater. Eller i det minste få vite hvor det finnes gamle som forsatt er i drift. Spurte faren min om han visse noe som kunne lede meg til de som leverte disse gamle fotoautomatene. Det visse selvsagt faren min noe om, han vet viss litt av alt, også fordi fetteren hans, Lasse, jobbet med det for lenge siden. Det ledetrådet jeg fikk var Skandia som faren min brukte litt tid på å grave fram i minnet.

Fotoautomat vi kjenner til Fotoautomat vi kjenner til – Faksmile fra Duke Magazine Mai/Juni 2005

Skandia Automater AS er leverandøren av dagens fotoautomater og det har de jobbet med siden 1950 tallet. De har siden den tiden vært spesialister på utplassering og drift av automatene og er i dag et av de ledende automatfirmanene i Norge.

Tok kontakt med Skandia Automater AS pr e-mail:

From: Stian A. Giltvedt To: skandia@skandia-automater.no Date: Aug 11, 2006 1:25 PM Subject: Gamle fotoautomater Jeg lurer litt på om hvor det har blitt av disse gamle fotoautomatene som sto nesten overalt i Oslo før de ble byttet ut med nyere fotoautomatene. I dag er det bare digitale fotoautomatene å se i Oslo. Det er lenge siden jeg har sett disse gamle fotoautomatene og det er enda lenge siden jeg selv har tatt bilde av meg i en slikt fotoautomat. Og sist gang jeg brukte nyere fotoautomat var for knapt halvt år siden og en gang par år tidligere. Man får selvsagt fine resultater med de moderne fotoautomatene og jeg er selv stolt over hvor bra passfotoen er blitt på reisepasset mitt. Men det er noe som mangler ved disse fotoautomatene. Hva er det som forsvant etter at fotoautomatene ble modernisert? Jo, det er det særpreget av fotokvaliteten man fikk etter 5 minutters venting for fremkalling, formatet av arket, fire ulike fotografier og to eller flere venner som koser seg i fotoautomatene. Mange har helt sikkert funnet tonen etter å ha sittet på slike fotoautomatene. Flest har gode minner og har fremdeles fotografiene hengende på veggen eller i skoeske med flere andre ting som minner det gode stunder. — Med vennelig hilsen Stian A. Giltvedt

Jeg skal komme tilbake med oppdatering så snart jeg får svar fra Skandia Automater AS. Hold deg oppdatert!

I mellomtiden; Kanskje du kan fortelle din fineste minne du har hatt med gamle fotoautomater eller tipse om det finnes gamle fotoautomater som forsatt er i drift rundt Oslo området?

Skandia Automater AS Photobooth.net – Låner begge bildene fra siden.