På vei til Karlskrona

I skrivende stund sitter jeg i toget, i Sverige, på vei mot Öxnered og skal ta buss for tog videre til Götenborg. Videre skal jeg ta toget derfra og til Emmaboda og igjen bytte tog til Karlskrona. Tilsammen tar togturen ca 9 timer og 15 minutter fra Oslo S kl 13.00 og framme i Karlskrona kl 22.16.

Noen vil spørre hvorfor jeg sitter på toget og skal reise til Karlskrona og hva jeg skal gjøre der? Egentlig hadde jeg tenkt å blogge litt på forhånd om hva jeg skal gjøre fra høsten, men lettere sagt enn gjort. Først ble det litt sein vårrengjøring hjemme i par uker og samtidig nyte fine sommerværet. Dro også en tur til Sverige på opptaksprøve, kommer tilbake til det litt seinere. Litt etter var jeg i en uke på Nordisk Ungdomsleir i Danmark sammen med døve ungdommer fra Danmark, Sverige, Finland og Norge. Og ikke minst en obligarisk helgtur til Helgeroa hos min Mormors campingplass. Deretter 3 ukers sommerjobb i Stortinget åttende, 8, år på rad og det er første gangen jeg startet med sommerjobben så seint i sommerferien grunnen ferieavvik. Det har stort sett skjedd ting og har ikke tatt meg tid til å sitte så mye foran data når sommerværet har vært så bra i år.

Tilbake til hvorfor jeg sitter på toget. Tidligere i år søkte jeg til en skole som passer perfekt til meg som er interessert i design, teknologi og web utviklingr/design. Søknaden var i form for opptaksprøve som gikk ut på å utvikle konsept og design for nytt fiktiv TV kanal, som skal ta bruk av både TV og digital kanal som internett. Det begynte bra til å begynne med, men når søknadfristen nærmet seg så gikk alt nesten i vasken da og enda verre da jeg klarte å brekke tommelen etter snowboardulykke i April. Når jeg ble skrevet ut fra sykehuset så fikk jeg det gode nyheten at jeg likevel kunne sende inn søknaden siden søknadfristen ble satt 1 måned etter. Innrømmer at jeg leverte en halvferdig opptaksprøve som jeg ikke var så fornøyd med, men tok en sjanse på det.

Søknaden gikk til Hyper Island og var rettet mot Digital Media. Det er flere ting som er spennende ved dette. Først og frems så er skolen og linjen helt nytt marked, tross for at det er 13 år gammel allerede, innen media bransjen og i Norge er det ferd å forandre seg, grovt forklart så blir det litt mer tydelig skille mellom “gammel” og “ny” media. Hyper Island er en av de få skolene i Europa som ligger foran i forhold til andre skolene innen media. Det andre som er spennende ved det er at Hyper Island ligger i Karlskrona, Sverige.

Slikt det står nå så er det slikt at jeg har bestått opptaksprøven når jeg var i Sverige og er en av de 40 heldige studenter som får studere der. Jeg var blant annet av 120 søkere som fikk komme videre på opptaksintervju og igjen var det enda flere som søkte på skolen. Så nå er jeg altså på vei til Karlskrona for å begynne på skolen og skal studere og bo i Sverige i 2 år.

Egentlig er jeg forsatt på leting etter et sted å bo selv om jeg har fått svar om mulig bosted for meg. Har et sted å sjekke, men venter på å få vite om jeg får det eller ikke. I mellomtiden skal jeg bo i vandrehjem inntil videre til jeg finner meg en sikkelig studentleilighet. Trenger et sted å bo og ha ting for meg selv i 2 år, så det er utenkelig å ikke ha internett og TV for meg selv og ikke får spilt Wii i 2 år!

Benytter denne anledningen til å blogge litt om hvordan jeg takler flyttingen til Sverige og selve studiet som tunghørt student. Ikke minst vil jeg også holde oppdatert om hvordan det går mellom meg og NAV. Tillegg også om hvordan tolketilbudet i Sverige er og hvordan det forholder seg til meg som norsk student i Sverige. Vil regne med at det vil bli interessant lesestoff for andre døve og hørselhemmende som ønsker å søke på andre skoler i utlandet, enn Gallaudet University i USA, med støtte fra NAV.

Litt oppsummering av dette så har det gått ganske tregt med tolketjenesten og har blitt en kasteball mellom Tolketjenesten Oslo/Akershus og NAV Tolketjenesten Akershus om hvem som skal dekke behovet osv. En annen årsak til at det går tregt er ferieavvik som ikke gjør saken bedre på tanke med at jeg begynner tidlig på skolen. Sementerdatoen er egentlig 11. Aug, men skolen tilbyr teambuilding og UGL seminar før skolestart allerede 5. Aug. NAV har jeg lenge vært i dialog med om hva jeg skal gjøre videre fra høsten og fremover. Allerede i møtet har NAV sagt at det er lite sannsynligvis at man kan få dekket studie i utlandet, men forklarte meg aldri om at det er mulighet for NAV å gjøre unntak for noen. Det tok litt tid før jeg fant ut på egenhånd at NAV kan dekke studiet mitt siden opplegget er i tråd med unntaket. Når jeg kontaktet NAV om dette informasjonen jeg fant, så fikk jeg godt forklart og informert mail som var i samtråd av det jeg fant ut på egenhånd. Til å begynne med så det litt mørk ut med NAV, men nå ser det faktisk lyst ut. Bare at jeg må vente til sakbehandleren min i NAV er tilbake på jobb og det er samme dagen når jeg begynner på skolen. Satser på at NAV dekker studiet mitt i Sverige.

Til slutt vuderer jeg å videoblogge litt underveis om oppholdet i Sverige. Kan ikke garantere at det blir videoblogging, men det ville vært spennende å prøve det på tanke med at det er mer passende for tegnspråkbrukere på den måten. Får se an når jeg har fått orden på ting etter når jeg har flyttet til Sverige.

Nå ser jeg fram til spennende tid og nye utfordringer foran meg. Ønsker dere hjemme i Norge forsatt en fin sommer tross for litt grått vær da jeg dro fra Oslo, det er også grått vær her i Sverige.

Hvis du ble litt irritert over skrivefeil i bloggen, så beklager jeg dette siden det er noe jeg skrev i vei mens jeg satt i bussen og toget.